Samen veilig fietsen

Een driewieler of vierwieler?

Twijfelt u tussen een driewieler of een vierwieler? In dit artikel leggen wij het verschil uit zodat u de beste keuze kunt maken!

Wat is het verschil?

Een 4Wieler biedt maximale veiligheid door de optimale stabiliteit van de 4 wielen. In tegenstelling tot een twee- en driewieler zit de berijder met zijn of haar hele lichaam binnen de kantellijnen van de fiets (zie afbeelding).

kantellijn driewieler vierwieler tweewieler

Focus op de weg

Op een twee- en driewieler is er altijd een deel van het lichaam dat buiten de kantellijnen valt. Hierdoor moet u op deze fietsen of heel goed met u lichaam in het midden van de fiets zitten (tweewieler) of continu bezig bent de fiets op het juiste pad te houden (driewieler). Op een gewone fiets kun u door u gewicht iets te verplaatsen (door een beetje naar een kant te gaan hangen) al een bocht maken. Het effect van een stuurbeweging wordt bij een driewieler heel erg versterkt. Dit komt doordat een deel van het lichaam buiten de kantellijnen valt. Daardoor moet u erg alert op zijn en bent steeds bezig met het stuur. Op een iets naar de zijkant aflopende weg of een drempel al helemaal.

Bij een 4Wieler is het advies juist om zo weinig mogelijk met het stuur te doen. De fiets houdt zelf spoor en u kunt op een 4Wieler rijden zonder het stuur vast te hoeven houden. Dat komt door de combinatie van de 4 wielen en de unieke constructie van de iets verende voorwielen die niet alleen draaien maar ook kantelen. Dat zorgt ervoor dat het sturen, als het al nodig is, heel makkelijk gaat. Nog een bijkomend voordeel is dat er hele korte bochten gemaakt kunnen worden.

Moet u op een 4Wieler een stuurcorrectie of een (scherpe) bocht maken? Dat gaat zonder kracht te hoeven zetten. U kunt een 4Wieler besturen met de 2 vingers van 1 hand! Kracht zetten op een 4Wieler doe u alleen met u benen op de pedalen. De vering zorgt ervoor dat u niet van de fiets gelanceerd wordt als u ergens tegenaan, overheen of in rijdt. De fiets vangt de klap op zodat u tijd heeft om te corrigeren en veilig verder te fietsen.

Stabiliteit op een driewieler en een vierwieler

Een driewieler is rijdend maar ook bij stilstand lang niet zo stabiel als een 4Wieler. De maximale stabiliteit maakt dat u op een 4Wieler ook heel veilig bent bij het op- en afstappen. u zet de remmen vast en hebt steun aan de fiets. Houdt beide handen aan het stuur en u kunt zonder angst om te vallen op 1 been gaan staan om op te stappen.

Om een driewieler minder instabiel te maken moet de fiets zo breed en laag mogelijk zwaartepunt hebben. Om die reden zijn driewielers vaak voorzien van een zitting of een stoeltje. Als u laag zit kun u niet op een zadel zitten en naar beneden trappen, maar moet dat wat meer naar voren.

Op een 4Wieler hebben we van beide (grotere breedte en laag zwaartepunt) geen last. De fiets is heel smal (66 cm) en heeft een zadel. Daardoor zit u op de 4Wieler fiets in precies dezelfde houding als op een gewone fiets en trap u naar beneden. u hoeft niet wennen aan een andere zithouding waarbij de voeten van de pedalen kunnen glijden. u zit in een ergonomisch correcte houding met een perfecte belasting van de ruggengraat. u gebruikt op die manier ook meer spieren in lendenen, buik en rug. De lage zit op de meeste driewielers is misschien fijn bij het opstappen maar vraagt daarentegen weer extra kracht bij het afstappen.

Overzicht in het verkeer

Een bijkomend voordeel van een hoge zit is dat u goed overzicht in het verkeer hebt en goed wordt opgemerkt door de andere weggebruikers. u hoeft er geen stok met vlaggetje op te monteren.

Het formaat

Een driewieler met 1 wiel voor en 2 wielen achter heeft een bijkomend probleem dat als u ergens tussendoor wil rijden u moet gokken of de achterkant er langs past. Het komt vaker voor dat mensen hierdoor een obstakel zoals een paaltje raken of op een fietspad net naast het asfalt terechtkomen met een valpartij als gevolg. De vierwieler is voor even breed als achter, waardoor het veel gemakkelijker wordt om obstakels te passeren en langs de weg te fietsen. Zolang de voorkant er door kan moet de achterkant ook passen. Een vierwieler past daarnaast met maar 66 centimeter gemakkelijk door de voordeur.

Veilig, ergonomisch en stabiel fietsen?

Wilt u juist minder en niet meer risico op valpartijen en een ergonomische zithouding? Kies daarom, als u maximale veiligheid en stabiliteit wilt, voor een 4Wieler! Wij hebben verschillende vierwielers:

U kunt uw driewieler ook inruilen voor een leuke korting. De korting hangt logischerwijs af van de leeftijd en staat van uw fiets.

Neem contact op om een afspraak te maken door te bellen naar 088 444 0000 of een mailtje te sturen naar info@4wieler.nl. U kunt ook altijd het contactformulier op de website invullen, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Meer berichten

De ideale Combinatie van Fietsen en Wandelen in 1 fiets

De ideale Combinatie van Fietsen en Wandelen in 1 fiets

Het is lente, de vogeltjes fluiten, de zon straalt op je gezicht en jij gaat lekker boodschappen halen. Echter, er is één probleem: je bent niet meer zo mobiel als vroeger. Veel ouderen doen niet meer de gebruikelijke dingen die ze voorheen wel deden simpelweg omdat...

Prachtige fietstocht door Leiden

Prachtige fietstocht door Leiden

Ontdek de verborgen parels en historische schatten van Leiden en omgeving met deze unieke fietstocht die start vanaf het kloppende hart van de stad, Leiden Centraal Station. Een leuke fietstocht waarbij je niet alleen de levendige stad verkent, maar ook de serene...

Nieuwsgierig geworden?
Boek een gratis proefrit!