Fietsen is niet alleen een vorm van beweging; het is een tijdloze activiteit die plezier, vrijheid en een gezonde levensstijl bevordert, zelfs op latere leeftijd. Voor senioren is het echter van belang om de fiets op een veilige manier te benaderen. In deze gids delen we enkele waardevolle tips over veilig fietsen en hoe u op een veilige manier uw fietsavontuur weer op kunt pakken en kunt genieten van elke rit.
1. Veilig Fietsen Begint met een Veiligheidscontrole:
Voordat u op de fiets stapt, is het belangrijk om een snelle veiligheidscontrole uit te voeren. Controleer de bandenspanning, remmen en verlichting om er zeker van te zijn dat alles naar behoren functioneert. Een regelmatige controle vermindert het risico op onverwachte problemen tijdens het fietsen en vermindert dus ook de kans op een ongeluk.
Het controleren van onze voertuigen is een belangrijke stap die vaak over het hoofd wordt gezien of gewoonweg wordt overgeslagen.
2. Draag de Juiste Kleding en Schoenen:
Het klinkt misschien heel voor de hand liggend maar:
Kies comfortabele kleding die niet belemmert tijdens het fietsen. Draag stevige schoenen die goed vastzitten om een goede grip op de pedalen te behouden. Reflecterende kleding kan ook bijdragen aan de zichtbaarheid op de fiets, zeker in de tijden van het jaar waarin het steeds sneller wordt maar ook langer donker blijft.
20% van de fietsongevallen gebeuren immers in het donker.
Met een goede fietsverlichting en of reflecterend kleding verlaag je het risico op een ongeluk al met 20%. Vooral in buitengebieden, waar vaak geen of weinig lantaarnpalen staan. Daar is fietsverlichting vaak essentieel om überhaupt gezien te worden. Maar daarnaast is het ook belangrijk om zelf goed te kunnen zien. Dan ontstaat er minder kans op een eenzijdig ongeval.
3. Gebruik een Geschikte en Veilige Fiets:
Veilig fietsen is iets wat niet iedere fiets kan garanderen..
Kies een fiets die past bij uw behoeften en fysieke mogelijkheden. Op een latere leeftijd werkt een “normale” fiets namelijk niet altijd meer in het voordeel. Voor senioren biedt een fiets met extra stabiliteit, zoals een driewieler- of 4Wielfiets, een veilige optie.
Driewielers zijn een veiligere optie dan een tweewielige fiets, de 3 wielen zorgen voor een goede verdeling van het gewicht en geven door de centrale as én de ligging van de fiets een betere stabiliteit. Onder veel senioren wordt er gedacht dat er met een driewielfiets niet gevallen kan worden. Dit is echter niet het geval… Een driewielfiets is een goede vervanging van de “gewone fiets” maar omvallen is nog steeds mogelijk, bijvoorbeeld tijdens: gladheid, moeilijke bochten, oneven platforms/wegen en moeilijke richeltjes of verhogingen.
Ben je opzoek naar een fiets waarmee omvallen ECHT uit de wereld wordt geholpen, en veilig fietsen wordt geoptimaliseerd?
Op de 4Wielfiets is vallen geen optie. Deze fiets draait volledig om de ervaring van de bestuurder en de fietsrit zo comfortabel en veilig mogelijk te maken. Het ingenieuze ontwerp, met zijn brede wielbasis en laag zwaartepunt, creëert een auto-achtige stabiliteit. De ruime afstand tussen de vier wielen zorgt ervoor dat de fiets stevig op de grond blijft, waardoor zijwaartse kanteling vrijwel onmogelijk is. Het lage zwaartepunt bevordert een gebalanceerde rit, terwijl de robuuste constructie duurzaamheid en veiligheid waarborgt.
Niet meer instaat om op een “gewone fiets” te fietsen? Kies dan voor een driewieler of zijn grotere broer: De 4WielFiets, de enige veilige fiets waarmee u niet kunt vallen.
4. Begin met Korte en Veilige Fiets-Ritjes:
Mocht u na een langere tijd weer op uw fiets willen stappen. Dan is het handig om weer te beginnen met kortere ritjes. Zo raakt u weer vertrouwd met de activiteit. Dit geeft u de gelegenheid om te wennen aan de beweging en het evenwicht op de fiets.
“FIETSEN KUN JE NIET VERLEREN”
Hoewel dat statement waar is, komt er uit onderzoek naar voren dat het veranderen van de beweging of het systeem van de fiets een enorme impact heeft op ons Nederlanders die hebben leren fietsen op een tweewielige fiets:
Destin van YouTube-kanaal Smarter Everyday nam de proef op de som en laat met een experiment zien hoe moeilijk het is voor ons brein om het tegenovergestelde uit te oefenen van wat je geleerd hebt, in dit geval: fietsen!
Hij ontwikkelde een fiets waarbij hij één ding veranderde: als je het stuur naar links beweegt, gaat het wiel naar rechts. Beweeg je het stuur naar rechts, dan gaat het wiel naar links. Het besturen van deze tweewieler blijkt moeilijker dan gedacht. “Your brain cannot handle this,” meent Destin. Maar oefening baart kunst. Na acht maanden oefenen kan de YouTube-ster zonder moeilijkheden fietsen op deze nieuwe brik.
Opmerkelijk is dat het het zoontje van Destin slechts twee weken kost om een aantal meters te kunnen maken op deze letterlijk omgebouwde fiets. Aan de hand van dit voorbeeld demonstreert Destin dat een kind makkelijker leert dan een volwassene.
Mocht u dus een driewieler, 4Wielfiets of een fiets met een ander remsysteem hebben gekocht, begin dan met korte stukjes en makkelijke wegen. Aanpassen blijkt lastiger dan het fietsen helemaal opnieuw leren.
5. Onderhoud een Actieve Levensstijl:
Naast het veilig fietsen is het belangrijk om een algemeen actieve levensstijl te behouden. Oefeningen die de mobiliteit, flexibiliteit en kracht bevorderen, dragen bij aan een betere fietservaring en algemene gezondheid.
Het pakken van de fiets kan een plezierige en veilige activiteit zijn met de juiste voorbereiding en aandacht voor detail. Door deze tips in overweging te nemen, kun je met vertrouwen genieten van de voordelen van fietsen op elke leeftijd. Veiligheid staat voorop, en met de juiste aanpak wordt elke fietstocht een bron van plezier en gezondheid.