Samen veilig fietsen

De Belangrijke Rol van Bewegen bij Parkinson’s

 

Bewegen blijft belangrijk bij Parkinson’s: 

Parkinson’s Disease, een genadeloze neurodegeneratieve aandoening, manifesteert zich door een diversiteit aan symptomen die niet alleen het lichaam, maar ook de geest aantasten. Van motorische uitdagingen zoals bradykinesie en tremoren tot niet-motorische aspecten zoals stemmingswisselingen en cognitieve stoornissen, de impact van Parkinson reikt verder dan het oppervlak van fysieke ongemakken. Deze aandoening treft velen, en de gevolgen ervan kunnen het leven van de getroffenen ingrijpend veranderen. Eenmaal geconfronteerd met de diagnose lijkt het soms alsof het leven op zijn kop staat. Maar te midden van deze uitdagingen is er een krachtige boodschap van hoop.

Accepteren en passief wachten tot de ziekte elke vorm van beweging en cognitieve functies onmogelijk maakt, is geen realistische optie. Het is binnen deze realiteit van Parkinson dat we de noodzaak ontdekken om proactief te handelen, om te streven naar begrip, behandeling, en bovenal, de mogelijkheid tot een betere levenskwaliteit.

Hoe belangrijk is beweging voor een ziekte als Parkinson’s? 

 

De Wetenschap Achter Beweging bij Parkinson’s

 

In de voortdurende zoektocht naar het verbeteren van de levenskwaliteit voor mensen met Parkinson, blijkt regelmatige lichaamsbeweging een van de meest veelbelovende en essentiële benaderingen te zijn. Talloze studies en medische experts benadrukken het cruciale belang van een actieve levensstijl voor individuen die deze neurodegeneratieve aandoening het hoofd bieden. Uit al deze onderzoeken komen talloze conclusies naar boven, maar een aantal dingen blijft constant terugkomen. Beweging bij Parkinson’s geeft een positief effect.

 

 • Motorische Verbeteringen: Onderzoek, zoals gepubliceerd in het artikel van PMC, bevestigt dat oefening een positief effect heeft op cruciale motorische functies, waaronder balans en kracht. Regelmatige beweging fungeert als een natuurlijke stimulans voor het behoud van deze essentiële vaardigheden. Zo stimuleert het over het algemeen de neuroplasticiteit, wat cruciaal is voor het behoud van essentiële vaardigheden bij mensen met Parkinson. 

 

 • Stimulatie van Specifieke Hersengebieden: Beweging fungeert als een krachtige stimulans voor specifieke hersengebieden, vooral die betrokken zijn bij motorische controle en cognitieve functies. Het Radboudumc-onderzoek wijst uit dat regelmatige lichaamsbeweging deze gebieden activeert, waardoor een cascade van neurale activiteit ontstaat die gunstige veranderingen in gang zet. Bewegen zorgt bij Parkinson’s dus niet alleen voor een verbeterde mobiliteit.

 

Mentale voordelen blijken even belangrijk als fysieke

Bewegen heeft bij Parkinson’s niet alleen gunstige effecten op fysieke activiteit en op motorische symptomen maar het blijkt ook een aanzienlijke invloed te hebben op niet-motorische symptomen, oftewel mentale complicaties. Uit onderzoek komt verbetering naar boven bij mentale ziektes zoals depressie en vermoeidheid. 

 

 • Depressie: Studies tonen aan dat fysieke activiteit de stemming positief beïnvloedt en depressieve symptomen kan verminderen. Dit verband wordt toegeschreven aan de vrijlating van endorfines en neurotransmitters tijdens lichaamsbeweging, die het algehele welzijn bevorderen. Het is belangrijk om te noteren dat dit niet alleen geldt voor personen met parkinson. Depressie is een ziekte waar enorm veel onderzoek naar is gedaan en waar we met zekerheid kunnen zeggen dat beweging hier een positieve invloed op heeft. Tijdens het bewegen wordt ons brein afgeleid en komen er bepaalde stofjes vrij die de algemene gezondheid van het brein verbeteren. 

 

 • Vermoeidheid: Fysieke activiteit blijkt vermoeidheid te verminderen bij mensen met Parkinson. Door het vergroten van de fysieke conditie en het bevorderen van een betere slaapkwaliteit, draagt beweging bij aan het verminderen van vermoeidheid. Dit staat ook weer hand in hand met ziektes zoals depressie. Er komt uit talloze onderzoeken naar boven dat genoeg beweging toewijdt aan een gezond slaappatroon. We weten ondertussen ook hoe belangrijk slaap wel niet is voor het menselijk brein, al wordt dit nog vaak onderschat. Sommgie slaap wetenschappers durven zelfs te zeggen dat de hoeveelheid slaap van een persoon gelijk staat aan de mentale gezondheid en ontwikkeling van het brein. Dit klinkt misschien logisch maar is iets waar veel mensen toch nog overheen kijken.  

 

Deze wetenschappelijke ontdekkingen onderstrepen het belang van een actieve levensstijl, zeker voor mensen die leven met Parkinson. Het toepassen van regelmatige beweging bij parkinson’s in het dagelijks leven kan niet alleen de fysieke capaciteiten ondersteunen maar ook de algehele kwaliteit van leven verbeteren. Het is een krachtig middel om de uitdagingen van Parkinson aan te gaan en de impact van de ziekte op diverse aspecten van het welzijn te verminderen.

 

Bewegen als Een Manier van Leven

 

Bewegen kan bij parkinson’s makkelijker gezegd zijn dan gedaan, maar kan een integraal onderdeel van het dagelijks leven zijn. En een transformerende levensstijl betekenen. Het is dan ook cruciaal om bewegen niet als een taak te beschouwen maar meer als een manier van leven. Dit zorgt ervoor dat bewegen een dagelijkse praktijk wordt die herhaald en herhaald wordt. Hier zijn een aantal praktische manieren om beweging te implementeren en het een prioriteit te maken:

 

 • Wandelingen in de Natuur:
  • Maak van dagelijkse wandelingen in de natuur een ritueel. Geniet van de frisse lucht en het groen om stress te verminderen en de motoriek te bevorderen.

 

 • Fiets Avonturen:
  • Gebruik een fiets om boodschappen te doen. Pak in plaats van de auto de fiets. Dit is een van de manieren om bewegen een dagelijkse taak te maken die haalbaar wordt. Daarnaast vergroot het de onafhankelijkheid en de kans op sociale interactie. Mocht u niet meer op uw normale fiets kunnen fietsen, dan kunt u altijd onderzoek doen naar een 3 of 4wielfiets

 

 • Dagelijkse Huiselijke Activiteiten:
  • Maak huishoudelijke taken beweeglijk. Bijvoorbeeld, dans tijdens het koken of doe squats tijdens het opruimen. Zo worden dagelijkse activiteiten een kans om actief te zijn. 

 

 • Groepsactiviteiten:
  • Sluit je aan bij Parkinsonsportgroepen. Samen bewegen creëert een ondersteunende gemeenschap en maakt van sporten een sociale ervaring.

 

 • Yoga en Stretching:
  • Integreer dagelijkse yoga- en stretchoefeningen om flexibiliteit te behouden. Het kan thuis of met een groep worden gedaan en helpt bij het behoud van balans.

 

Bewegen is bij parkinson’s een levensstijl die creativiteit en aanpassing aan individuele behoeften vereist. Door beweging te omarmen in dagelijkse activiteiten, wordt het niet alleen een prioriteit maar ook een bron van plezier en welzijn. 

Conclusie

De boodschap is helder: Fysieke activiteit blijkt een cruciale rol te spelen bij het verbeteren van de symptomen en het algemene welzijn van mensen met Parkinson. Verschillende studies, waaronder onderzoek van PubMed en Stanford Medicine, benadrukken de voordelen van regelmatige lichaamsbeweging.

We snappen dat beweging niet altijd even makkelijk is voor personen met parkinson’s. Voor degenen die op zoek zijn naar een praktische en toegankelijke manier om bewegen te integreren in hun dagelijks leven, introduceren we de 4Wielfiets. Met de stabiliteit van vier wielen kunnen mensen met Parkinson genieten van fietstochten, zowel solo als in gezelschap, zonder de angst voor balansverlies.

Benieuwd naar de mogelijkheden van de 4Wielfiets? Maak vandaag nog een afspraak voor een proefrit. En ervaar zelf de vrijheid en het plezier van bewegen met deze speciaal ontworpen fiets. 

Meer berichten

De ideale Combinatie van Fietsen en Wandelen in 1 fiets

De ideale Combinatie van Fietsen en Wandelen in 1 fiets

Het is lente, de vogeltjes fluiten, de zon straalt op je gezicht en jij gaat lekker boodschappen halen. Echter, er is één probleem: je bent niet meer zo mobiel als vroeger. Veel ouderen doen niet meer de gebruikelijke dingen die ze voorheen wel deden simpelweg omdat...

Prachtige fietstocht door Leiden

Prachtige fietstocht door Leiden

Ontdek de verborgen parels en historische schatten van Leiden en omgeving met deze unieke fietstocht die start vanaf het kloppende hart van de stad, Leiden Centraal Station. Een leuke fietstocht waarbij je niet alleen de levendige stad verkent, maar ook de serene...

Nieuwsgierig geworden?
Boek een gratis proefrit!